Receptek
Marcipnos Stollen
Hozzvalk: 50 dkg BL-80 liszt, 2,5 dl langyos tej, 3 evkanl mz, 2 tojs srgja, 1/2 tk. s, 1 citrom reszelt hja, 5 evkanl megolvasztott majd lehttt vaj (n nem olvasztottam meg) 1 tk. rlt mzes stemny fszerkeverk, 2,5 dkg leszt (n majdnem 3 dkg-t tettem bele)
Tovbb: 12,5 dkg klnbz mazsola, 5 dkg kandrozott gymlcskeverk, 2,5 dkg darabos mandula, 30 dkg marcipn (n kevesebb mazsolt s tbb kandrozott gymit tettem bele)
n a dagaszts programot vgig csinltam, majdnem kijtt a vgra pitlibl. Lisztezett felletre bortottam s n kzzel dolgoztam bele a mazsolt, kandrozott gymit s a mandult. Kt darabra kell vgni. Az egyiket kinyjtani tglalap alakra. A marcipn felbl rudacskt formlni, de egy kicsit rvidebbet mint a tszta hossza s a tszta kzepre helyezni. gy rja a recept, hogy kzpen fogjuk ssze a tsztt, de n egymsra hajtttam a kt oldalt. Alaposan ssze kell nyomkodni a tszta vgt. A msi ktsztval ugyangy kell eljrni. Kizsrozott, lisztezett tepsire vagy formba tenni s megkeleszteni. 200 fokra elmelegtett stben 20-25 percig kell stni. Amikor aranysrga s jl tslt, fmrcsra fektetni s hagyni kihlni. Mg melegen lekentem olvasztott margarinnal s 2-3 rtegben szrtam r porcukrot.
MOZART-TORTA
Hozzvalk:
20 dkg marcipnmassza, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg porcukor, 1 zacsk vanliscukor, csipetnyi s, 4 tojs, 25 dkg liszt, 5 dkg tkezsi kemnyt, 1 zacsk stpor, 5 dkg natr pisztcia (n kihagytam), 22,5 dkg mogyors nugtkrm (Nutella), 10-10 dkg tej s t bevon, 2 ek porcukor, a forma kikenshez margarin liszt.
Elkszts:
A marcipnt durvra lereszeljk. A puha vajat vagy margarint a ktfle cukorral s csipetnyi sval krmesre keverjk, majd belevegytjk a marcipnt. Egyenknt beledolgozzuk a tojsokat, s rszitljuk a az tkezsi kemnytvel meg a stporral elvegytett lisztet.
A tsztt margarinnal kikent, liszttel meghintett 26 cm-es kapcsos tortaformba simtjuk. Elmelegtett stben, 175 fokon kb. 1 rt stjk. A formban rcsra tve legalbb 1 rt, ha nagyon slne takarjuk le. Nkem letakars utn mire megslt behorpadt a teteje.
A tortalapot a karimtl elvlasztjuk s keresztben flbevgjuk. Az alacsony hfokon felmelegtett nugtkrmmel az als lapot megkenjk, majd rbortjuk a msik tsztalapot. A durvra felaprtott ktfle tortabevont megolvasztjuk s bevonjuk vele a tortt. Tetejt porcukorral dsztjk.
Finom, szaftos gymlcskenyr karcsonyra
Hozzvalk:
16 dkg liszt,
12 dkg margarin,
10 dkg porcukor,
1 vanlis cukor,
3 egsz tojs,
1 citrom, vagy narancs reszelt hja (vagy pr csepp citromaroma),
2 evkanl rum,
fl csomag stpor s fl mokkskanlnyi szdabikarbna.
15-20 dkg vegyes kandrozott vagy aszalt gymlcs. (n fl csomag vegyes kandrozott gymlcst szoktam beletenni, de mg jobb, ha plusz egy csomag kandrozott citromhj vagy narancshj is megy bele. Ilyen, stibe val keverket lehet kapni nagyobb lelmiszer boltokban)
Mehet mg bele mazsola, aprra trt csoki, aszalt barack, szilva, eper, anansz, durvra vgott, pirtott di is (ami ppen otthon van).
A porcukrot, margarint, vanliscukrot habosra keverjk, majd a tojsokat egyenknt belekeverjk. Hozzadjuk a reszelt citromhjat vagy citromaromt s kanalanknt a stporral s szdabikarbnval elkevert lisztet, majd legvgl a 2 EK rumot. A kandrozott gymlcst megforgatjuk kevs lisztben (gy nem sllyed a forma aljra) s hozzkeverjk. Egy zgerincformt kivajazunk s meghintjk liszttel (n szilikonban stm, mg soha nem ragadt bele). Beletesszk a masszt s elmelegtett stben lgkeversen, 150 fokon tprbig (kb.35-40 perc) stjk (amikor a teteje mr kellen rugalmas s szp piros, akkor j). A formban hagyjuk kicsit hlni, majd tlra bortjuk. Bevonhatjuk csokimzzal. Ehhez 10 dkg csokit (n Tibi tcsokit szoktam hasznlni) gz felett megolvasztunk, kicsit htjk, majd rntjk a gymlcskenyrre. Csokimz nlkl is finom, zamatos, nem szraz. Ha van kt zgerincforma, akkor rdemes rgtn dupla mennyisget kszteni. Megjegyzs: Minl tbb szn a belerakott kandrozott s aszalt gymlcs, annl szebb lesz a felszeletelt gymlcskenyr. Alufliba csomagolva sokig elll s az llstl csak zamatosabb lesz, mert jl sszerik.
Eredeti drezdai Stollen /Mikko
500 g mazsola (nagyszem)
100 g Korinthen (kisszem mazsola)
100 g citronat (kandrozott citromhj)
100 g orangeat (kandrozott narancshj)
250 g mandula (meghmozva, felvgva)
2 csomag vanlis cukor
6 ek barna rum
12 csepp kesermandula-olaj
1 kil liszt (fehr, normlis)
1 kocka friss leszt (vagy 2 csomag szraz)
400 g puha vaj
150 g cukor
0,25 l tej
2 tojs srgja
150 g olvasztott vaj
125 g porcukor
A mazsolkat, a kandrozott, aprra vgott citrom- s narancshjat, az aprra vgott mandult, a vanlis cukrot a rummal s a kesermandula olajjal sszekeverni s egy jl zrhat ednyben kb. 6 rt llni hagyni, nha megkeverni. A lisztet egy nagy tlba tesszk, a kzepben csinlunk egy mlyedst s az lesztket belemorzsoljuk, megszrjuk egy evkanl cukorral s rntjk a langyosra melegtett tejet. Liszttel betakarjuk s kb. egy fl rra kelni hagyjuk betakarva egy kendvel. Ha az leszt feljtt, a kzi mixer tsztadagaszt karjval hozzadjuk a kockra vgott vajat, a maradk cukrot s a tojs srgkat. Szpen sszedolgozzuk a hozzvalkat, majd kzzel is jl tgyrjuk a gyrdeszkn. Ha mr fnyesre sszellt, letakarva egy fl rt (vagy egy kicsit tbbet) kelesztjk. Egy lisztezett deszkn kinyjtjuk ovlisra a tsztt s rtesszk a belevalkat s vatosan beledolgozzuk a tsztba. Kt rszre osztjuk, egyenknt ovlisra nyjtjuk s hosszban elszr az egyik oldalt a tszta felig rhajtjuk, majd erre a msik felt. Rhelyezzk a stpaprral elltott tepsire s meleg helyen kb. egy hromnegyed rt kelesztjk. A stnek alulrl a msodik szintjre tesszk s elmelegtett stben 175 fokon (forrlevegsn 160 fokon, gzon a msodik fokozaton) ca. 80 percet stjk. Ha ersen barnulni kezd a sts kzben, letakarjuk pergamen paprral. Ha kszen van, mg forrn megkenjk mindenhol a felolvasztott vajjal s srn megszrjuk a porcukorral. A kihlt Stollent alufliba betekrjk s 4 htig pihentetjk hvs helyen (kamrban), hogy az zek sszerjenek. Ez a recept, egy drezdai pkmestertl szrmazik.
Havas hztet
Hozzvalk, elkszts:
6 tojsbl sttt vkony pisktalap vagy 1 csomag kszen kaphat mzes tortalap
a kzephez: 25 dkg darlt hztartsi keksz 4 evkanl Korons stcukor 2 evkanl rum 2 evkanl keser kakapor 5-6 dkg Rama stmargarin 2,5 dl tej
a vanlis krmhez: 5 dl tej 4 evkanl Korons stcukor 1 csomag vanlis cukor 1 csomag fzni val vanlia z pudingpor 15 dkg Rama stmargarin
a csokoldmzhoz: 10 dkg vaj 2 evkanl keser kakapor 20 dkg Korons porcukor 4 evkanl vz
a tetejre: 10 dkg kkuszreszelk
A pisktt hosszban 3 rszre vgjuk, ha mzes lapot hasznlunk, az mr fel van cskozva. Egyet tlra tesznk belle. A kzepre valkat sszegyrjuk, s a tsztra, hosszban flhenger alakban rfektetjk. A krmhez valkbl, a margarin kivtelvel, kevergetve sr krmet fznk. Amikor mr csak langyos, a margarint is belekeverjk. Ezt a krmet nedves kssel, hromszget alaktva a tsztra kenjk, s a msik kt tsztalappal oldalrl megtmasztjuk. gy lesz olyan a formja, mint a hztet. Htszekrnyben dermedni hagyjuk. A mzhoz valkat kevergetve simra fzzk, a tszta tetejt ezzel bevonjuk, s mieltt teljesen megszilrdulna kkuszreszelkkel is meghintjk. Miutn megdermedt, forr vzbe mrtott kssel j ujjnyi vastagon flszeleteljk.
Stollen
32 dkg liszt,
12,5 dkg vaj,
42 g friss leszt,
3/4 cssze cukor,
3/4 cssze tej,
1 tk s,
1/2 tk rlt fahj,
2 tojs,
1/2 - 1/2 cssze finomra vgott cukrozott citromhj s narancshj,
1/2 cssze mazsola,
1/2 cssze vagdalt di.
Bevonat: 2 ek vaj, 2 cssze prcukor, 2 ek vz.
Az lesztt kicsi langyos vzben s 2 tk cukorral elkeverem s langyos helyre teszem. A tejet felmekegtem s felolvasztom benne a vajat, majd hlni hagyom, mg langyos nem lesz. A lisztet, a maradk cukrot s a fszereket egy tlba teszem. Hozzadom az lesztt, a tejet s a tojsokat, tsztv keverem, majd kelni hagyom, mg dupljra nem n. Ekkor belegyrom a citrom- s narancshjat, a dit s egy veknit formlok belle. Zsrozott stlemezre teszem s 45 percig fihentetem. A stt 210 fokra melegtem el, 15 percig stm, majd a hfokot 175 fokra cskkentve tovbbi 30 percig stm. A bevonat hozzvalit sima masszv keverem s bevonom vele a stollent.
Karcsonyi stollni
(nehz leszts tszta, sok dival, gymlccsel)
Hozzvalk:
1 kg liszt,
2 dkg s,
15 dkg porcukor,
fl liter langyos tej,
30 dkg vaj vagy margarin,
6 dkg leszt,
20 dkg mazsola,
50 dkg gorombra vgott di,
30 dkg kis kockra vgott,
cukrozott narancshj,
1 citrom reszelt hja,
2 csomag vanlis cukor.
Elkszts: Az lesztt a langyos tejben 4-5 dkg cukorral elkeverjk. A margarint a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzadjuk a tejben felolvasztott lesztt, a porcukrot, st s simra eldolgozzuk. Negyedrai pihentets utn beledolgozzuk a tsztba a 20 dkg mazsolt, az 50 dkg dit, 30 dkg cukrozott narancshjat, reszelt citromhjat, vanlis cukrot. Ezutn fl kils darabokra osztjuk s 20 centis rudakat sodrunk, amiket kiss lelaptunk. Egy rt meleg helyen kelesztjk, majd 180 fokon (5-6-os fokozat) fl rig stjk. Sts utn forr vajjal bven lekenjk, s vanlis cukorral vastagon megszrjuk. Msnap fliba csomagoljuk, s hvs helyen sokig eltarthat. Valdi nyencsg.
Nmet karcsonyi stemny (Stollen)
Hozzvalk:
30 dkg liszt,
10 dkg vaj vagy margarin,
8dkg porcukor,
1 egsz tojs + 2 srgja,
1 mokkskanl s,
2,5 dkg leszt,
2 dl tej,
20 dkg mazsola,
15 dkg brmilyen cukrozott gymlcs,
fl citrom reszelt hja,
1 zacsk vanlis cukor.
Egy evkanl lisztet, a sztmorzsolt lesztt s egy teskanl cukrot belekeverek a langyos tejbe, s az ednyt letakarva felfuttatom. Kzben a tojsokat a sval, a cukorral, a vanlis cukorral jl kikeverem, kzben az olvasztott vajat is hozzkeverem. (gyelek arra, hogy a vaj mr ne legyen meleg.) Ezutn hozzadom a felfutott kovszt s a lisztet. Addig keverem, amg habos, egynem masszt nem kapok. Mly tlba ntm, tetejt liszttel meghintem s tiszta konyharuhval letakarva, langyos helyen dupljra kelesztem. Lisztezett deszkra teszem, dupla nagysgra kinyjtom, s egyenletesen rszrom a mazsolt, meg a cukrozott gymlcst. A tsztt egymsra hajtom, majd hosszks, keskeny tepsibe gymszlm gy, hogy az csak a tepsi hromnegyedig rjen. A tepsiben mg pihentetem fl rt, majd elmelegtett, kzepesen meleg stbe tve, kzepes lngon megstm. Porcukorral kevert vanlis cukorba forgatom s folpackba csomagolva szraz, hvs helyen tartom. Hrom htig biztosan elll. Vkony szeletekre vgva knlom tehoz vagy kvhoz, gyerekeknek kakahoz |